Αρχική>ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ>ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ

 
Τα οικογενειακά γεύματα είναι ευεργετικά. 
Η ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία του παιδιού επηρεάζεται από τις καθημερινές του συνήθειες και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Τα οικογενειακά γεύματα, η επαφή γύρω από το τραπέζι δένει την οικογένεια καθώς προσφέρουν χρόνο και επαφή μεταξύ των μελών της οικογένειας και αναπτύσσουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας.
Στην Ελλάδα παραδοσιακά η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το τραπέζι τακτικά για να γευματίσει, πολλές φορές μεσημέρι και βράδυ. Η συνήθεια αυτή άρχισε να αλλάζει σταδιακά με την επικράτηση του συνεχούς ωραρίου. Σήμερα έχει μειωθεί δραματικά. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων και βρήκαν ότι έχουν εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Τα παιδιά των οικογενειών που γευματίζουν συχνά μαζί μαθαίνουν να επιλέγουν πιο υγιεινές τροφές, το λεξιλόγιό τους είναι πιο πλούσιο, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, υιοθετούν θετικές αξίες και αποφεύγουν τις κοινωνικές και διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως διατροφικές διαταραχές, προβλήματα στο σχολείο, χρήση ουσιών, κατάθλιψη, βία, εθισμός στο διαδίκτυο. 
 
Γύρω από το τραπέζι η οικογένεια δένεται και επικοινωνεί. 
Τα οικογενειακά γεύματα, λοιπόν, έχουν ευεργετική επίδραση στην οικογένεια τόσο ψυχολογικά όσο και διατροφικά. Ακόμα και αν οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής εμποδίζουν την οικογένεια να συναντηθεί γύρω από το τραπέζι τις καθημερινές, ένα κυριακάτικο γεύμα είναι αρκετό για να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες μικρών και μεγάλων. 
Τα παιδιά που τρώνε στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, μπορούν να αναγνωρίσουν και να σέβονται τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Επίσης στα οικογενειακά γεύματα υπάρχει πάντα περισσότερη σαλάτα και φρούτα από όταν το παιδί ή ο έφηβος κάτσει μόνος του στο τραπέζι ή μπροστά σε μια οθόνη για να φάει. Τα ευχάριστα συναισθήματα και η παρέα την ώρα που τρώνε τα παιδιά μπορεί να τα κάνει να φάνε λιγότερο ή ακόμα να αφομοιώσουν καλύτερα το φαγητό που καταναλώνουν. Επίσης, το να βλέπει το παιδί τι και πως τρώει ο γονιός μπορεί να το επηρεάσει κι όταν θα φάει μόνο του.
Πέρα από την ποιότητα της τροφής, το οικογενειακό γεύμα είναι σημαντικό και για τους δεσμούς της ίδιας της οικογένειας, γιατί γύρω από το τραπέζι η οικογένεια συζητά όλα αυτά που τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας δεν προλαβαίνει, μαθαίνει τα νέα των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, επικοινωνεί, αναπτύσσει συναισθηματικούς δεσμούς και βιώνει την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.
 

 

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα
E- MAIL: info@goandplay.org