Αρχική>ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ>ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ένα θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε βιταμίνες βελτιώνει τη νοητική απόδοση γιατί αυξάνει την προσοχή, την αντίληψη και τη συγκέντρωση στο μάθημα. Συγχρόνως παρέχει στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια για να κινηθεί, να παίξει και να ασκηθεί. 

Το ισορροπημένο πρωινό περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, καλής ποιότητας λιπαρά και παρέχει το 25-30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς ότι τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που λαμβάνουν τα παιδιά με ένα καλό πρωινό δύσκολα αναπληρώνονται από τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. 

 
Μην παραλείπετε τον βασιλιά των γευμάτων.
Τα θρεπτικά συστατικά του πρωινού δεν αναπληρώνονται. Ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, το πρωινό είναι απαραίτητο γεύμα καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Βεβαίως, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, θα πρέπει το πρωινό να είναι υγιεινό και ισορροπημένο. 
Σύμφωνα με τα ευρήματα πολλών ερευνών, τα παιδιά που παίρνουν πρωινό καλύπτουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά και επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας.  Από την άλλη, τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή τσιμπολογούν, συνήθως, ανθυγιεινά σνακ.
Η επίδραση του πρωινού γεύματος στην πνευματική λειτουργία έχει μελετηθεί αρκετά και δείχνει ότι το πρωινό δίνει ενέργεια στα κύτταρα του εγκεφάλου, γι’ αυτό και τα παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό έχουν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Το πρωινό ίσως είναι η πιο σημαντική συνήθεια διατροφής που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ώστε να αναπτύξει σωστές διατροφικές συνήθειες.
 
Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα
E- MAIL: info@goandplay.org