ΥΠΝΟΣ

 
Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά… 
Ο ύπνος αποτελεί ανάγκη για τον οργανισμό καθώς είναι πιο απαραίτητος και από την τροφή. Ο τακτικός και επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την ισορροπημένη διατροφή και την επαρκή πρόσληψη υγρών. Το σώμα δεν έχει την ικανότητα την ώρα που δαπανά ενέργεια ταυτοχρόνως να την αναπληρώνει. Για να δημιουργήσει ενεργειακά αποθέματα χρειάζεται ξεκούραση, δηλαδή ύπνο.
Στη διάρκεια του ύπνου το σώμα ξεκουράζεται και ο εγκέφαλος κατανέμει και αποθηκεύει τα δεδομένα που επεξεργάστηκε στη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά για τα οποία όλα τα δεδομένα γύρω τους είναι νέα χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες. Ο ύπνος, ανεβάζει τη διάθεση και οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης, αποφασιστικότητας και καθαρότερη σκέψη, ομορφαίνει, χαρίζει μακροζωία, δημιουργικότερη σκέψη, καλύτερες αθλητικές επιδόσεις, ισχυρότερο ανοσοποιητικό, δυνατότερη μνήμη και καλύτερη επίλυση προβλημάτων.
 
Η σωματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. 
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία συγκέντρωσης, κακή διάθεση και ευερεθιστότητα, και μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την αύξηση της διάρκειας του ύπνου και τη  βελτίωση της ποιότητάς του.
Τα παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια. Αν δεν καταναλώσουν αυτή την ενέργεια ενδέχεται να μην κοιμηθούν εύκολα ή νωρίς το βράδυ. Το μυστικό είναι η άθληση, η κίνηση, η σωματική δραστηριότητα. Μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή δεν καταναλώνουν ενέργεια και δεν κουράζονται αρκετά. Χρειάζεται να εκτονωθούν και να κουραστούν σωματικά.
 
Ο ύπνος αδυνατίζει.
Η έλλειψη ύπνου είναι παράγοντας που σχετίζεται με το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία. Ίσως γιατί οι λιγότερες ώρες ύπνου σχετίζονται με το τσιμπολόγημα, τα απρογραμμάτιστα γεύματα και τα σνακ. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τις ώρες ύπνου που χρειάζεται κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του. Αν το παιδί στη παιδική ή εφηβική ηλικία δεν συμπληρώνει τις απαραίτητες ώρες ύπνου το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και οι γονείς να αναζητήσουν τη συμβουλή παιδίατρου. 
 
Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα
E- MAIL: info@goandplay.org