Αρχική>ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ>ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

 

Δράση, δημιουργία και βιωματική διδασκαλία. 
Η δημιουργία σχολικού κήπου είναι μια εναλλακτική υπαίθρια φυσική δραστηριότητα εξαιρετικά κατάλληλη για παιδιά και εφήβους.

Η κατασκευή και φροντίδα του κήπου στο σχολείο παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία μάθησης, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες πέρα από το πρόγραμμα σπουδών, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να κατανοήσουν τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και την αλληλεξάρτηση των οργανισμών, να εργαστούν υπεύθυνα και ομαδικά προς ένα στόχο και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. 

 
Ενεργητική συμμετοχή, εμπειρία, δυναμική μαθησιακή διαδικασία.
Τα στάδια δημιουργίας σχολικού κήπου, από την έρευνα, τον σχεδιασμό μέχρι την εφαρμογή και τη συντήρηση, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις για τον κύκλο της ζωής, να ανακαλύψουν τα αρωματικά φυτά, τα λαχανικά και τα λουλούδια, να ασχοληθούν με την προετοιμασία του εδάφους, τη δημιουργία σπορείου, τη φύτευση και μεταφύτευση και τέλος τη φροντίδα των φυτών, μέσα από τη συνεργασία, την ερευνητική διάθεση και την πρωτοβουλία. 
Η δημιουργία σχολικού κήπου, επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να καλλιεργήσουν στοιχεία του χαρακτήρα τους, όπως την υπευθυνότητα, την προσήλωση στην επίτευξη στόχων και τη συνέπεια, την υπομονή και την επιμονή, να αναδείξουν τις οργανωτικές του ικανότητες, να απολαύσουν τη χαρά της ομαδικής επιδίωξης προς έναν κοινό στόχο και να βιώσουν την ικανοποίηση που φέρνει η προσπάθεια για την επίτευξη ενός αποτελέσματος.
Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με πληθώρα γεγονότων, εννοιών, εργαλείων, πρακτικών  και η εμπλοκή των φορέων της κοινότητας και των γονέων, τους βοηθά να αντιληφθούν τους εαυτούς τους ως μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού σχήματος. Η ατομική συμπεριφορά των μαθητών αλλάζει καθώς μαθαίνουν να συνεισφέρουν στις κοινωνικές και οικολογικές διαδικασίες που προωθούν την ευημερία του κοινωνικού και οικολογικού συστήματος που τους περιβάλλει. Ταυτοχρόνως, στους επιβλέποντες παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες διατροφικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών, ώστε να επιδράσουν θετικά στην  υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.
 
Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα
E- MAIL: info@goandplay.org