Αρχική>ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ>ΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ

ΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ

 
Η παχυσαρκία είναι επιδημία. 
Στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Τα τελευταία 30 έτη έχει υπερδιπλασιαστεί στα παιδιά και τετραπλασιαστεί στους εφήβους. Και αυξάνεται διαρκώς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. 
Το 31% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 20% παχύσαρκα. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας ένας στους δύο μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Η υγεία των αυριανών ενηλίκων κινδυνεύει, με συνέπειες που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς. Το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να προβληματίσει και να κινητοποιήσει την πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και τους φορείς υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία και τους γονείς. 
Πλέον, η παχυσαρκία θεωρείται νόσος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για την έκταση και τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους, καθώς αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα ποσοστά εμφάνισης πολλών ασθενειών που συνδέονται με αυτήν.
 
Η καλή φυσική κατάσταση χαρίζει ευεξία.
Η κίνηση και η άσκηση ωφελεί με πολλούς τρόπους τον άνθρωπο. Προσφέρει ψυχική ευεξία, βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, στη μυϊκή τόνωση, στον ποιοτικό ύπνο, στη λειτουργία του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στην εικόνα που έχουν παιδιά και έφηβοι για τον εαυτό τους και την ικανοποίηση από τη ζωή τους. 
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ακόμα και αν το παιδί έχει φυσιολογικό βάρος, η έλλειψη άσκησης και σωματικής δραστηριότητας επιβαρύνει την υγεία του. Γι’ αυτό,  γονείς και σχολεία πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να κτίσει ισόβια σχέση με την κίνηση και τον αθλητισμό ως απλή καθημερινή ενασχόληση. 
 
Η άσκηση είναι χαρά ζωής.
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα με την ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή με τη μορφή κάποιας οργανωμένης γυμναστικής ή ακόμα και με τη μορφή περπατήματος βοηθά στην απώλεια του λίπους χωρίς να μειώνεται ο μυϊκός ιστός. Συγχρόνως, όταν η άσκηση γίνεται σε σταθερή βάση μειώνει την όρεξη και τη λήψη λιπαρών τροφών, ανανεώνει τη ψυχολογική διάθεση και βελτιώνει τυχόν συνυπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές. 
Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα
E- MAIL: info@goandplay.org