Αρχική>ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ>ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ

ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ

 
Το αυξημένο βάρος κλέβει το μέλλον των παιδιών μας. 
Σήμερα, η παχυσαρκία είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Και αν αυτό ακούγεται αόριστο, μπορούμε να το μεταφράσουμε σε κάτι πολύ πιο απτό και συγκεκριμένο: ο ένας στους δέκα ανθρώπους του περιβάλλοντός μας κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από την παχυσαρκία. Δυστυχώς η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την παγκόσμια τάση. Ενδεικτικά, σε μία έρευνα που διεξήγαγε η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε συνολικά 5.682 παιδιά, ηλικίας 7 και 9 ετών, από 150 σχολεία όλης της ελληνικής επικράτειας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της β' Δημοτικού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται σε 57,2% των αγοριών και 50,0% των κοριτσιών στην δ΄ Δημοτικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία μια άλλης έρευνας που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου, «Πρωταθλήτρια» Ελλάδος τα τελευταία χρόνια στην παιδική παχυσαρκία είναι η «κοιτίδα της Μεσογειακής διατροφής», η Κρήτη.
Η υγεία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου παιδιού διατρέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο. 
Η παχυσαρκία θεωρείται μια συνολική διαταραχή και μπορεί να οδηγήσει σε ένα  σύνολο προβλημάτων που επηρεάζουν τη σωματική και την ψυχολογική υγεία, ενώ έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. 
              
Περισσότερη κίνηση, ικανότερα παιδιά.
Η πρωτοβουλία "GO AND PLAY" επιδιώκει να βοηθήσει να βελτιωθούν οι γνώσεις και εμπειρίες παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε στη συνέχεια, να βοηθήσουν να δημιουργηθούν σωστότερες συνθήκες για να αντιμετωπιστούν η σωματική αδράνεια και το υπερβάλλον βάρος.
Οι πρόγονοί μας έλεγαν “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”. Σήμερα, θεωρούμε ότι εγκέφαλος είναι πιο σημαντικός από το σώμα. Λάθος. Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε τα παιδιά μας να έχουν ένα υγιή νου μέσα σε ένα υγιές σώμα. 
Όταν δεν κινούμαστε η εγκεφαλική λειτουργία επιβραδύνεται. Η σωματική κίνηση όχι μόνο βοηθάει στην άντληση του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου αλλά στέλνει ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση και δημιουργούν ένα αίσθημα ευεξίας. Για τον λόγο αυτό η άσκηση προσφέρει στην ψυχική υγεία, βοηθάει στην ικανότητα συγκέντρωσης και βελτιώνει τη νοητική λειτουργία. Όλα αυτά συντείνουν ώστε να μειώνονται τα συμπτώματα του άγχους και να αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση των παιδιών.  
Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε νέα
E- MAIL: info@goandplay.org